MYTER OM SEKSUELT MISBRUG

Om myterne

Det er vigtigt, at vi sætter tabuer og myter om seksuelt misbrug i tale på grund af den skam, fortielse og hjælpeløshed, de forårsager. Det er vigtigt at korrigere samfundets opfattelse af, hvad der er virkeligheden for børn, der er udsat for seksuelle overgreb. Det er vigtigt at anerkende og forstå, at myterne ikke taler sandt.

Når vi taler om myterne, tager vi luften ud af endnu en myte, som forfølger alle misbrugte børn: At det var deres egen fejl, og at de selv var ude om det. For alle seksuelt krænkede er det en væsentlig del af helingsprocessen at gøre sig fri af disse myter.

Barnets seksualitet

En anden myte er: Bliver et barn seksuelt ophidset og får måske orgasme, viser det, at barnet selv havde lyst til at være en del af overgrebet.

Barnet har sin egen barnlige seksualitet, som er anderledes end den voksne seksualitet. Kroppen har en slags autonom/selvstændig reaktion på seksuel stimulering. Når barnet udsættes for seksuel stimulering på den voksnes betingelser, sker der en for tidlig modning af barnets seksualitet. Barnet kan opleve, at kroppen forråder det, ved at kroppen reagerer med ophidselse på noget, som barnet ikke har lyst til skal foregå, og som barnet ikke er moden nok til at kunne forstå.

Ved gentagne overgreb kan det føre til, at barnet udvikler en neurologisk kobling mellem lyst og smerte, som kan følge med ind i voksenlivet. Krænkeren bruger kroppens reaktioner mod barnet og fortæller barnet, at det jo selv ville, nød det og havde lyst. Det vikler barnet ind i et forvirrende spind af tvivl, lyst, skyld og skam, som krænkeren udnytter til at få barnet til at tie om overgrebet.

Forvirring omkring egen seksuel identitet og orientering er en typisk følgevirkning af seksuelt misbrug – både for drenge og piger, hvad enten krænkeren har været en mand eller en kvinde. Forvirringen og konflikten præger den misbrugtes  oplevelse af sit eget køn og dominerer måden, som det seksuelle misbrug forstås og indkodes på.

For brugere

For pårørende

Bliv frivillig

For fagfolk